Geten

Getens år inleds, fortsätter och slutar i total endräkt, för enligt kineserna är Geten fredsbudbäraren. När det är dags för Getens år visar det sig att luften går ur krig och andra internationella kriser från tidigare år. Både världsomspännande och personliga kriser får sina lösningar, tack vare Getens förmåga att lugna och pacificera.

Däremot är det gott om skandaler, skvaller och allmänt käbbel under året. Det rör sig inte om några stora och världsomstörtande händelser, utan om små skärmytslingar som snart är över och lika snabbt glömda. Men även om tungviktarna lyser med sin frånvaro under Getens år, betyder det ingalunda att året är fritt från stora sporthändelser. Trots att det aldrig hålls några Olympiska Spel under ett Getår, så behöver man bara öppna vilken rekordbok som helst för att upptäcka hur många världsrekord som Geten inspirerat till.

Det är ett utmärkt år för att söka upp gamla vänner och för att besöka släktingar som bor långt bort. Ja, det är i själva verket ett bra år för allt slags familjeliv – det är rätt tid att gifta sig, få barn och också för att roa sig en smula när tillfälle ges. Men ansträng er inte extra, utan ta allt som det kommer. Nu är det också rätt tillfälle att fylla sitt hem med vackra saker och målningar, att ställa inbundna skinnband i bokhyllorna, att lägga äkta orientaliska mattor på golven och att proppa vinkällaren full med årgångsviner och de bästa portviner som går att få för pengar. Under året kommer det att komponeras och spelas underbar musik och på teatern kommer skådespelareliten att skämma bort publiken med oförglömliga rolltolkningar.

Däremot är detta inte rätta året för några mer långfristiga planer och projekt. Tala gärna om fred, men investera inte ditt livs besparingar i något industriprojekt. Lämna aktiebörsen åt sitt öde. Drick väl tempererat vin under den långa heta sommaren, ät massor av choklad och skvallra natten lång. Under Getens år ska vi låta våra instinkter leda oss till det Goda Livet.


Getens personlighet

Av alla de tolv tecknen i det kinesiska horoskopet är Geten det mest utpräglat kvinnliga. Geten röner stor respekt för sitt blyga och timida sätt och för sitt sinne för humor, men framför allt hyllas hon i rollen som fredsängel. Det finns inget fientligt drag hos Geten och när hon någon gång uppträder aggressivt är det bara om hon kan återställa fred, harmoni och balans. Skulle du trots allt stöta på en rasande Get, kan du vara övertygad om att hennes ilska riktar sig mot någon orättvisa. Varhelst det är fråga om en konflikt, vare sig den utspelar sig ute i den stora vida världen eller hemma i den egna lugna vrån, är Geten snabb att reagera på den. I livets stora spel, som vi alla deltar i, ser Geten sin roll som domarens, och hon avskyr falskspelare. Hon är med andra ord något av ett världssamvete. Geten älskar att befinna sig i händelsernas centrum och för henne är det lika naturligt att vara medelpunkten, som det är för fisken att vistas i vatten, något som bland annat gör henne till en fantastisk värdinna. Ingen kan som hon få sina gäster att stortrivas, med festligt dukade bord, där silvret glittrar som guld och blommorna doftar förföriskt sött. Och skulle du ha någon lukullisk (mycket läcker, utsökt) nyck, är ingen beredd att göra sig större besvär än Geten för att försäkra sig om att rätten serveras precis som du vill ha den. Vill du ha din omelett utan ägg, behöver du bara ge din Getvärdinna en vink om det så ordnar hon det. Och herr Get är ingen dålig festarrangör han heller.

Vid sidan av sin längtan efter fest och hålligång tillsammans med innefolket, är Geten konstnärligt lagd. Hon är ju född i konstens tecken och listan över berömda Getter inkluderar också en rad ytterst talangfulla konstnärer inom olika områden.

Även om Geten har stor naturlig fallenhet för all slags konstnärligt utövande, vare sig det gäller att utföra en perfekt pas de deux eller att baka en spenatsufflé, är hennes geni av det mer oberäkneliga slaget. Hos henne finns inget av de tunga intellektuella övertonerna som man finner hos till exempel Buffeln eller den dramatik som präglar Tigerns artisteri. Nej, Getens konst är mjukt begrundande och kanske är det därför som hon kommer bäst till sin rätt i ett partnerskap, där någon annan utgör den stabiliserande och guidande kraften.

Getens samarbetsförmåga är nyckeln till hennes natur. Lämnad att ströva omkring fritt, kommer Geten så småningom att hamna i grannens trädgård och sedan i din grannes grannes trädgård och så vidare. Ibland äter hon allt hon får tag i och ratar inte ens gamla madrasser och bildäck. Nästa gång kan det vara din prisbelönta pumpa hon slukar. Därför är det bäst för alla, också för Geten, att hon binds. Repet får Geten att känna den säkerhet hon annars saknar, samtidigt som det ger henne friheten att njuta av den närmaste omgivningen på ett sätt hon normalt inte skulle göra, om hon fick sköta sig själv. Och säkert är att bakom varje stor Get finns en uppstöttare i kulisserna.

Njutning står förstås högt på listan över Getens favoritord. Och hon har all rätt att njuta sitt otium, för få kan som hon ge och ta med samma varma hand. Inte heller är många djur utrustade med samma extraordinära sinne för humor.

Eftersom Getter har för vana att fundera länge innan de handlar – eller struntar i att handla – är de i regel usla beslutsfattare och bör inte lämnas att fatta viktiga beslut på egen hand. Geten avskyr att kompromettera sig och väntar därför helst på att andra ska fatta beslut, innan hon handlar. Konsten är – som Geten ser det – att låta andra oroa sig, medan hon själv sysslar med det viktigaste i livet – nämligen att roa sig. Därför blir Geten ofta sur och trumpen när hon gjort något som går emot hennes egna önskningar. Det tråkiga är bara att en Get aldrig vet att hon gjort ett felaktigt val förrän det är för sent. Och när något går snett för en Get, så gör det det med besked. Getter är dåliga på att klara av personliga omställningar och de drar sig gärna ur ett projekt om det börjar kärva till sig. Dessutom klarar inte Getter någon form av personlig kritik. Påpeka för en Get att hennes läppstift inte har den absolut perfekta färgen, eller att hennes gurksoppa är något för tjock, och du blir aldrig mer hembjuden till henne. Geten är alltför väluppfostrad för att säga något direkt till dig, men var säker på att hon aldrig glömmer det. Och medan vi åter är inne på det där med bjudningar, så vad du gör tacka aldrig nej till en Gets inbjudan, hur mycket i förbigående den än verkar ha tillkommit. Alla former av avvisande och refusering antar enorma proportioner i en Gets liv och avslöjar på nytt hennes grundläggande känsla av osäkerhet. Ett mycket framträdande drag hos Geten är att oroa sig för det allra minsta.

Getter hatar tvång, regelbundenhet och planering. Det är en sak att bindas vid något Geten finner angenämt, men att selas fast vid en avskyvärd rutin är rena skärselden för henne. Getter ser till att hålla sig borta från jobb inom statsförvaltningen och det militära, om det inte med arbetet följer att stort hus, tjänstefolk och hög lön. Och som regel gör Getter bäst i att undvika varje form av handel. De ska speciellt akta sig för att arbeta som försäljare, eftersom de lätt hetsar upp sig, med risk att de snäser av en kund. Glöm inte bort att Geten har starka tänder och ett par bakben som hon kan sparka ordentligt med.

Den verkligt osäkra Geten, den som också är medveten om det, behöver mycket stöd. Att andra tror gott om henne, får den osäkra Geten att föra in en falsk ton i sitt uppträdande, en uttalad social medvetenhet. För hur mycket arbete hon än lägger ner på att förbereda maten till middagsbjudningen, så ägnar hon mer kraft åt att sammanställa gästlistan, som helst ska innehålla en mängd förnäma och berömda personer. Och mitt bland dessa lysande och spirituella människor är Geten själva navet. Så se upp när Geten ger dig sin till synes så väl underbyggda recension av den där pjäsen som alla bara måste se. Hennes avsikt är här inte att informera oss, utan att göra intryck på oss – vilket ger oss anledning att fråga oss, om det är sin egen åsikt hon så självsäkert ger uttryck för, eller hennes favoritkritikers. Och letar man igenom hennes bokhyllor så finner man idel bästsäljare. Och den nya oljemålningen över den öppna spisen, är den hennes personliga val, eller konstexpertens?

Det saknas verkligen inte prylar i Getens hem. Där finns etsningar, skivor, video, all sköns krimskrams, släktklenoder, skräp från auktioner, fristående klädhängare, speglar, gamla stolar där stoppningen läcker ut, soffor från möbelvaruhuset, antika möbler, modern konst, prydnadskonst, affischer, kaffebord, katter, hundar, marsvin och barn – massor av dem. Ingen är mer hagalen än Geten och det gäller lika mycket manliga som kvinnliga Getter. Om en Get får för sig att hon vill ha en sak hon blivit förtjust i, så kan man vara säker på att hon köper den, oavsett vad den kostar. Kvinnan på charterresa med sombrero, kastanjetter och en plastkasse överfull med tullfria varor är säkerligen en Get.

Geten njuter av kärlek till sinnena: mat, kläder och komfort. Därför är det inte att undra på att det alltid finns en handfull bantningsböcker i Getens bokhylla. Men ett liv som främst inriktas på ytligheter kan – hur angenämt det än kan tyckas – bara medföra bekymmer – när man har med allvarliga saker att göra. Och det är här som geten visar sig som mest nyckfull. Oavsett vad det gäller – kärlek eller något annat – så är självförsakelse ett okänt begrepp för Geten. När man är kär i en Get, vill man gärna veta vilka hennes rätta känslor är. Men eftersom hon aldrig vill att någon ska tycka illa om henne, och dessutom har en inbyggd önskan att bevara husfriden, backar Geten ofta bort från sina verkliga känslor. När du därför frågar henne rakt på sak om hon älskar dig, får du det svar Geten tror du förväntar dig. Samma sak gäller också hennes åsikt om din senaste sonett, din nya bil eller dina semesterbilder. Denna sorts oengagerade svar passar perfekt för en skådespelare, vars repliker ju är diktade, men i det dagliga livet kan det leda till oöverstigliga problem. Tur för Geten att hon har sin charm som hjälper henne ur de besvärligaste situationer! Och var säker på att Geten vet att använda sig av den, när det är något hon verkligen vill ha. Gäller det till exempel en man som Geten är intresserad av, märker han snabbt av det. Geten ser till att få den hon vill ha genom att kasta av sig kläderna. Enda problemet är om hon verkligen vill behålla honom, något som inte är så lätt att veta när det gäller den oberäkneliga och koketta Geten.

Men när en Get verkligen slår sig till ro, gör hon det med besked. Familjen dominerar då helt hennes liv och hon ägnar all kraft och energi åt att se till att man och barn inte saknar något.

Det är inte mycket som undgår hennes vakande, moderliga öga och inget barn med en Get till mor riskerar att skickas i väg till skolan med hål i skorna eller med smutsig skjortkrage. Och inte heller maken behöver någonsin råka ut för att ge sig av till arbetet och se ut som om han använt veckoslutet till att städa upp i svinstian. Men trots alla hennes omsorger om familjen, blir Getmamman aldrig någon sorts piga i sitt eget hem. Makar och barn kan mycket väl själva både få stryka och borsta sina skor. Getens uppgift är att de till att allt blir gjort. Gör det själv är lösenordet i hennes hem.

Trots att merparten Getter lämnar hemmet redan i unga år, har de den något egendomliga vanan att senare i livet bosätta sig i närheten av föräldrarna.

Getkvinnan är, trots sin längtan efter trygghet och trots att hon är lättpåverkad och lättledd, den som styr och ställer i sitt hem. Även om hon inte är den som fattar besluten, har hon ändå stort inflytande över dem. I alla för familjen viktiga beslut, som till exempel var man ska tillbringa semestern, vilken sorts bil man ska ha eller vilken skola barnen ska gå i, där är det Geten som har sista ordet. Därför är det nödvändigt att Geten gifter sig med någon som är både stark och anpassningsbar. Inte minst måste han kunna tåla sprit, med tanke på alla dessa sena nattpartyn.

Eftersom Getkvinnor lätt låter sig imponeras, gillar de i sin tur att imponera. Något som inte misnt avspeglas i deras kläder. Även den mest konservativa Getkvinna gör allt för att ha på sig kläder som beundras, inte bara av hennes man, utan också av alla andra. Oavsett vad de klär upp sig i, vare sig det är en minikjol i läder eller en genomskinlig blus, så gör Geten det för att synas och beundras, och inte för att känna sig avspänd och ledig i munderingen. Manliga Getter däremot klär sig ofta så att det passar deras tycke och smak. Har de ett arbete där de kan ha på sig vad som helst – och det har de flesta Getter – dyker de för det mesta upp i ett par sjabbiga gamla manchesterbyxor, bylsiga tweedkläder och färggranna ylleslipsar. Och bli inte förvånad om du stöter på en manlig Get i kläder som någon annan haft före honom. Den väl nötta känslan och kvalitén tilltalar en Get, precis som prickiga näsdukar knutna till en kravatt och öppna sandaler när vädret så tillåter. Manliga Getter har ofta sina kläder tills de faller sönder i sömmarna.

När de väljer yrke bör Getter hålla sig till något inom de sköna konsterna, men beslutar de sig för att de är bergsgetter och tänker sig uppför Everest, befinner de sig i gott sällskap. Men en kvinnlig Get bör se upp med alla fallgropar som hennes kärlek till det ljuva livet kan få henne att trilla i, annars riskerar hon att hamna på en bar någonstans serverande drinkar till trötta affärsmän. Kineserna menar dock att en Get för lycka och rikedom med sig i hemmet, eftersom hon har ett gott hjärta. Detta innebär att Geten alltid har gott om pengar, även om hon inte alltid använder dem så klokt. Men så snart en Get väl satt sig in i finansvärldens mysterier föds en klipsk börshaj i henne.

Under den första fasen av sitt liv klänger sig den lilla Geten fast vid föräldrarna, och hon kan verkligen konsten att göra bruk av sina tårar för att få sin vilja fram. Men hennes flyktiga natur gör att hon vill leva sitt eget liv och hon kommer därför att lämna hemmet tidigt – bara för att återvända så snart det kärvar till sig på ett eller annat sätt. Eftersom hon handlar känslomässigt råkar Geten lätt ut för svårigheter, inte minst vad kärleken beträffar. Men hon är inte dum och lär sig snabbt av misstagen. Så snart Geten insett att grannens gräs inte är grönare än hennes eget, slår hon sig till ro och slutfasen i hennes liv blir lång och förnöjsam med många besök av en stor och älskad familj.

Geten och kärleken

Getter är inte främmande för det här med hjärteaffärer och de har tyvärr inte heller någon vidare kontroll över dem. Detta leder till en rad komplikationer som på många sätt hindrar Getens sexnöje, om ni ursäktar uttrycket. Geten kan mycket väl tänkas bli kär i Katten, som är den partner som ger honom minst problem vad det känslomässiga beträffar. Katten erbjuder både ett bekvämt hem och en skön säng. Geten bör dock se till att undvika kärleksaffärer med djur som har en högt utvecklad moral. Tuppen är, trots allt sitt skryt, djupt konservativ i allt som har med kärlek att göra och finner sig inte i Getens ombytlighet. Samma sak gäller för den ängsliga och lojala Hunden.

Buffeln delar Tuppens prydhet när det gäller sex, men det är långt ifrån hans största problem. Nej, det olyckliga är att när Buffeln äntligen lyckats få fart på kärlekslågan, finner han till sin förfäran att Geten lyckats slita sig ur kopplet och befinner sig i någon annans hage. Råttan och Getens chanser att lyckas med ett förhållande är ytterst små. Båda föredrar någon annans höskulle och de skulle aldrig komma ihåg var de bestämt sig för att träffas. Inga problem dock med den sexuellt mycket obesvärade Hästen som charmar och låter sig charmas av Geten. Ett perfekt förhållande så länge Hästen avhåller sig från att spela över för mycket. Grisar är inga komplicerade älskare, men går alldeles upp i limningen när kärleken drabbar dem av all kraft. Geten kan mycket väl tänkas ogilla det. Tigern är varmblodig och passionerad och faller snabbt för Getens löften. Men Geten får se till att hålla dem.

En kärleksaffär mellan Orm och Get blir sällan långvarig. Ormens kärlek är alltför gåtfull och har alltför många förbehåll för att passa den nyckfulla Geten. Den lekfulla Apan bryr sig inte om några förbehåll och i början kanske Geten tror att det passar henne bra. Men vad händer den dag när hon ringer upp Apan utan att få något svar? Geten faller pladask för den eldiga Drakens förförelsekonster och de njuter kärleken utan att tyngas av skuldkänslor, men båda kräver såväl kvalité som kvantitet. Så frågan är vem av dem som tröttnar först? För att en kärleksaffär ska komma till stånd måste någon ta första steget, försåvitt de båda älskande inte är synska. Så är dock inte fallet när två Getter blir kära i varandra. Det hela fungerar bra så länge som någon av dem är intresserad.

Änglacirkeln
Vi finns För Dig alla dagar
 08-24

Ring 0939 202 11 12
Samtalet kostar 19,90/min.

Tarot Medium Tarottolkare Astrologi Djurkommunikation Andekontakt Andevärlden Skyddsänglar
Medial vägledning
Medialitet innebär att man kan uppfatta energifrekvenser som ligger lite över den vanliga nivån för våra fem sinnen.

Vi visar vägen för att ge dig chansen att nå ut till nära & kära på andra sidan.
Ris & Ros
Maila dina tankar och åsikter till risoros@anglacirkeln.se . Positiv eller negativ feedback. Vi vill veta vad Du tycker om Oss.
Facebook